Tips

Vikten av rena fönster och speglar

Fönster och speglar är två av de saker som människor oftast refererar till när de skall bedöma hur ren och fräsch en bostad är. Rena speglar och fönster förbättrar helhetsintrycket av bostaden direkt. Speglar, fönster och andra glasytor blir tyvärr lätt smutsiga, så här följer fem tips på hur du lätt kan rengöra dina glasytor för ett skinande hem. Därför erbjuder vi professionell flyttstädning i Stockholm till fast pris på 29 kronor per kvadratmeter. Kostnaden är efter RUT-avdrag.

1. Rengöringsmedel
Fönsterputs är inte alltid det bästa när det gäller att putsa glas. Diskmedel fungerar precis lika bra och det tar dessutom bort bakterier mycket bättre.
Ett tips för att rengöra små ytor är att använda lite tandkräm på en svamp. Låt verka en liten stund, och skölj sedan av.

2. Spolarvätska
Ett annat tips för skinande fönster är att hälla lite spolarvätska och en droppe diskmedel i vatten och sedan putsa sina fönster. På sommaren skall vattnet vara kallt, på vintern varmt. Det ger skinande resultat varje gång.

3. Använd skrapa
Börja med att tvätta glasytan noggrant med önskat rengöringsmedel och varmt vatten. Använd en disktrasa eller svamp, inte scotch brite som repar ytan. Använd sedan en skrapa. Att putsa fönster med tidningspapper var något man gjorde förr och är inte alls lika effektivt som att använda en riktig skrapa. Tidningspappret kan färga av sig på glaset dessutom går det lätt sönder när det blir blött.

4. Använd microfiberduk
Efter tvätt och putsning av glasytorna, torka alltid av med en torr microfiberduk. Det gör att det inte fastnar smuts direkt på den fuktiga fönsterytan och ger rena fönster en längre tid. Den hjälper också till att ta bort fettfläckar från speglar och fönster.

5. Rengöring av glasytor i våtutrymmen
Kalkavlagringar och ränder uppstår lätt på glas efter en tids användning, särskilt om du bor i område med hårt vatten. Gör det till en god vana att efter varje dusch dra med en gummiskrapa över glaset, eller torka av ytan med en mjuk trasa.

Använd ättika mot kalkavlagringar

I de fall där kalkfläckar redan uppstått fungerar vanlig hushållsättika utmärkt och är dessutom miljövänligt.

Värm upp en deciliter hushållsättika till ca 50 grader. Fukta sedan glasytan med ättikan med hjälp av en mjuk trasa. Var försiktig så att att ättikan inte kommer i kontakt beslag då det kan missfärga. Låt verka i fem minuter och skölj sedan av med ljummet vatten. Upprepa behandlingen vid behov.